Byggandet ökar, stöd till kommuner, webbseminarium och konferenser
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
22 november 2017
Boverkets prognos visar att bostadsbyggandet fortsätter att öka. Foto: Franz Feldmanis
Bostadsbyggandet kan nå en topp i år
 
Boverkets indikatorer visar att bostadsbyggandet har fortsatt att öka snabbt under 2017 och  prognosen är att 76 000 bostäder påbörjas i år. Det är en ökning med 18 procent jämfört med föregående år.

Under hösten har det kommit signaler om svårigheter att få avsättning för nyproduktion. Boverket bedömer att det i dagsläget rör ett begränsat antal marknader där det har byggts många bostäder. På andra marknader är efterfrågan på nyproduktion god. Samtidigt har det spridits en osäkerhet om marknadsläget, när utbudet ökat och bostadspriserna fallit något.

Vårt huvudscenario för 2018 är att byggandet minskar något, främst på marknader där det redan har producerats mycket bostäder. Men utvecklingen av efterfrågan under nästa år är svårbedömd, bland annat beroende av om osäkerheten på bostadsmarknaderna får fäste. Behoven av bostäder är fortsatt stora på många håll, till följd av den starka befolkningsutvecklingen och Boverket bedömer att en större del av produktionen framöver kan komma att riktas mot hushåll med lite lägre köpkraft.
På Boverkets webbplats kan du läsa mer om indikatorer för bostadsbyggande
 
Kommuner får stöd till ökat bostadsbyggande
 
Regeringen har infört ett statsbidrag till kommuner för att öka bostadsbyggandet. I år får 199 kommuner runt om i landet dela på cirka 1,8 miljarder kronor. Intresset för stödet har ökat kraftigt jämfört med förra året och kommunerna som är med och delar på bidraget har i år gett startbesked till drygt 73 000 nya bostäder jämfört med cirka 50 000 bostäder under förra året.
Läs mer om statsbidrag för ökat bostadsbyggande på Boverkets webbplats
 
Hur kan man använda fysisk planering för att påverka
klimatet och vara förberedd på klimatförändringar?
Foto: Scandinav
30 november: webbseminarium om klimatpåverkan och klimatanpassning
 
Den 30 november klockan 14.00 sänder Boverket ett seminarium som handlar om hur kommuner kan jobba inom den fysiska planeringen för att åstadkomma en positiv eller neutral klimatpåverkan samt vara förberedd på ett förändrat klimat.
Se webbseminariet via Boverkets webbplats
 
Ny utbildning för likabehandling av romer på bostadsmarknaden
 
Kunskaperna om romers situation på bostadsmarknaden behöver förbättras. Boverket har därför, tillsammans med romska representanter och företrädare för bostadsmarknaden, tagit fram en webbaserad utbildning. Utbildningen vänder sig i första hand till anställda vid privata och kommunala bostadsföretag.
Läs mer om utbildningen på Boverkets webbplats
Klicka på bilden för att se smakprov på utbildningen om likabehandling av romer på bostadsmarknaden.
 
I december arrangeras två intressanta konferenser – anmäl dig nu! Foto: Hans Ekestang
Anmäl dig till årets konferenser!
 

Plattformsdagarna den 6 7 december:
"Det är här vi blickar framåt"
 
Den 6 7 december är det dags för Plattformsdagar 2017 i Göteborg. En konferens där ett stort antal aktörer får komma till tals och berätta om sina erfarenheter genom över 50 kunskapsdialoger, möten och studiebesök. 

Konferensen arrangeras av Plattformen för hållbar stadsutveckling som består av Boverket, Energimyndigheten, Naturvårdsverket, Tillväxtverket och Trafikverket.

Plattformsdagarna är en viktig mötesplats för att bidra och dela kunskap om frågor inom hållbar stadsutveckling. Det är även här vi blickar framåt för att möta nya utmaningar, säger Patrik Faming som är nationell samordnare för Plattform för hållbar stadsutveckling.
Läs mer om Plattformsdagarna och anmäl dig på Hållbar stads webbplats

 
14 – 15 december:
Boverkets PBL Kompetensdagar 2017
 
32 kunskapdialoger inom PBL! Gör som mer än 200 andra redan gjort – anmäl dig!

PBL Kompetensdagar arrangeras i Stockholm och med dessa dagar vill Boverket ge alla som arbetar med plan- och bygglagen, PBL, möjlighet att diskutera kompetensfrågor ur ett brett perspektiv. Som deltagare bidrar du till fortsatt utveckling av Boverkets PBL kompetens. Vi ser stora möjligheter att lära av varandra!
Anmälan och mer information hittar du på Boverkets webbplats
 
På gång
 
I kalendern hittar du möten och konferenser som Boverket deltar i.
Kalender
Skicka vidare
 
Tipsa en kollega eller vän om Boverkets nyhetsbrev!
Skicka vidare
 
Författningssamling
 
Här hittar du Boverkets författningssamling, BFS.
Författningssamling