Nyhetsbrev Projekt Domkyrkoberget
Nyhetsbrev nr. 1
 
För att ge alla intresserade en chans att få uppdaterad information om vad som händer i Projekt Domkyrkoberget kommer vi att skicka ut nyhetsbrev några gånger per år. Nästa brev kommer ut i mitten av december.
 
Idag, 18 september, startar en arkitekttävling och en väldigt spännande process tar ett stort steg framåt.

Det övergripande målet med tävlingen är att förslagen ska ha ett helhetsperspektiv på Domkyrkoberget och uppgiften består av att föreslå en ny byggnad med hög kvalitet. Det ingår också i uppgiften att föreslå hur övriga byggnader på berget kan användas och samnyttjas.

Strängnäs domkyrka och dess omgivning är en levande kulturmiljö. Höjd över tidens snabba skiften är den samtidigt en del av sin samtid. Tradition och förnyelse, bevarande och förändring, har alltid format livet i och om­kring domkyrkan såväl som byggnaden.

Domkyrkan är en levande kyrka som samlar både församlingen och stiftet och har en potential att bli ett nod för hela Strängnäs och den vidare regionen.
Sedan ett antal år arbetar Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö med en vision för Strängnäs domkyrka och domkyrkoberget i framtiden.

Genom att varsamt anpassa delar av domkyrkan med omgivning till nuvarande, och framtida, behov hos församling, stift och stad, vill vi skapa en miljö där kyrkbacken åter blir en plats som rymmer hela livet och olika aktörer strålar samman.

Förhoppningsvis kan det vi avser att göra i och runt Strängnäs domkyrka tjäna som föreblid för fler kyrkomiljöer i Sverige.

Om du är intresserad av att läsa hela tävlingsprogrammet finns det att ladda hem via knappen nedan. På Kommers eLite hittar du hela underlaget till tävlingen. Upphandling Domkyrkoberget
 
Se videon med biskop Johan där han ger sin bild av framtiden på Domkyrkoberget.
Det här kommer hända inom projektet de kommande månaderna.
  • 27 november lämnar de tävlande in sina bidrag till steg 1 och juryarbetet startar.
  • Januari, ca 10 dagar, alla förslag kommer att ställas ut i domkyrkan.
  • I samband med utställningen inbjuder vi till informationsmöte.
  • 9 mars meddelar juryn vilka 5 förslag som går vidare till steg 2.
  • Hösten -18 startar steg 2